Jego wysokość czosnek!


Za nami Dzień Czosnku (19 kwietnia), tak, czosnek też ma swoje święto! I słusznie, bo jest tego wart. To jeden z najlepszych naturalnych antybiotyków i wzmacniaczy odporności. Tej ostatniej bardzo nam teraz potrzeba, więc zachęcamy Państwa do włączenia czosnku do codziennego menu, nie tylko jako dodatku do sosów i mięs, ale i w postaci zdrowych mikstur.

Czosnek, niepozorny czosnek, nie tylko wzmacnia odporność i hamuje rozwój bakterii, ale też chroni przed zawałem i udarem, wspomaga trawienie, niszczy pasożyty jelit, obniża ciśnienie krwi, działa antynowotworowo i odmładza! To wszystko za sprawą cennych olejków eterycznych bogatych w siarczki i allicynę, a także witamin, soli mineralnych, mikroelementów i innych związków, ale nie o wykład medyczny tu chodzi, więc przechodzimy do konkretów...

Jedzmy go jak najczęściej, a także przygotowujmy czosnkowe syropy i codziennie przyjmujmy odpowiednią dawkę jak lek. Jaku Państwo macie sposoby na czosnkowe mikstury? Podzielcie się nimi z nami, tak jak my dzielimy się naszymi :)


Duśka i antygrypina


Czosnek zawsze był dla mnie warzywem „na przeziębienie". Źle się czujesz? Wypij mleko z miodem i czosnkiem. Gdy byłam mała, mój Tato robił mi kanapki „niespodzianki". Z wierzchu piękna kanapka, pełna dodatków i obowiązkowo majonezu, po pierwszym gryzie okazywało się, że na samym spodzie posmarowana była czosnkiem. Wszystko dla zdrowia!
Od jakiegoś czasu obserwowałam na blogach i forach rosnącą popularność zdrowotnej mikstury nazywanej „antygrypiną” i za każdym razem myślałam, „A, kiedyś ją zrobię". W ostatnim czasie zmobilizowałam i poszukałam przepisu (znalazłam go na Przepisowni,pl). Wersje są różne, z pomarańczą, grejpfrutem, cytryną. Dodatkowo czosnek, imbir i np. kurkuma. Bomba witaminowa!
Pierwsza próba wypicia (rano pijemy jedną łyżkę, wieczorem dwie) skończyła się u mnie myślą, że chyba dam sobie spokój, a miksturę wypije mąż ;) Za drugim razem było już lepiej. Dlatego Czytelnicy: nie warto się poddawać za pierwszym razem, a ja szykuję już kolejną porcję. Na zdrowie!

Antygrypina

Składniki: 1 grejpfrut, obrany ze skóry, sok z 2 cytryny, po 10 g korzenia imbiru i korzenia kurkumy (obranych i pokrojonych w plasterki), 5  ząbków czosnku, miód do smaku, pieprz mielony, 100 g wody mineralnej.

Wszystko miksujemy na jednolitą miksturę, przelewamy do słoika (zakręcamy, zapewniając dostęp powietrza) i wstawiamy do lodówki.

Mikstura Majki


Czosnek uwielbiam i bardzo wierzę w jego lecznicze właściwości, dlatego swoim dzieciom w okresie zimowym podaję czosnkową miksturę. Wystarczy pić 2  łyżki dzienne, by lepiej się czuć i znacznie rzadziej łapać infekcje. Polecam!

Czosnkowa mikstura
Składniki: 20 główek czosnku, woda, cytryna i miód.
Czosnek obieram, siekam na drobne części i zalewam dwoma kubkami przegotowanej wody. Odstawiam na  dobę w ciemnych i chłodnym miejscu. Po tym czasie odcedzam, dodaję sok z cytryny (może być więcej, jak kto lubi) i ze dwie, trzy łyżki miodu. Mieszam i ... gotowe! Słoik trzymamy w lodówce.

Czosnkowe dania Dominiki


"Robotnicy egipscy budujący piramidy zastrajkowali kiedyś, ponieważ opóźniła się dostawa przysługującej im racji czosnku. Zapaśnicy ateńscy i rzymscy gladiatorzy spożywali surowy czosnek jako suplement dodający siły i odwagi. I nawet dzięki najnowocześniejszej technice medycznej nie udało się wynaleźć bardziej skutecznego środka odstraszającego wampiry niż ząbek czosnku.
W rękach wprawnego piekarza ten najpotężniejszy z kuzynów cebuli może przydać pieczywu cudowny, charakterystycznie ostry smak. W dłoniach mniej wprawnych może stać się kwaśny, zbyt mocny, okropny – czosnek trzeba stosować ostrożnie. Uwaga: Jeśli pośrodku ząbka widać germe, mały zielony kiełek, należy do usuną" zacytowany fragment pochodzi  z książki: Peter Mayle i Gerard Auzet „Wyznania francuskiego piekarza”). Jak widać czosnek doceniano już wieki temu!

W moim domu czosnek stanowi dodatek do wielu dań czy przekąsek. Szczególnie polecam masło czosnkowe oraz pomidory z czosnkiem i serem.

Masło czosnkowe: na odporność
Składniki: miękkie masło, 2 ząbki czosnku, sól.
Pół kostki miękkiego masła mieszam z bardzo drobno posiekanym czosnkiem. Dodaję szczyptę soli. Ja lubię i dodaję jeszcze drobno posiekany koperek. Masełko bardzo smakuje podane z pieczonymi ziemniakami.

Pomidory z czosnkiem i serem
Składniki: pomidor, ser żółty (jaki kto lubi), czosnek, majonez, sól.

2-3 ząbki drobno siekam, dodaję sporo majonezu, trochę soli a następnie mieszam. Kawałek żółtego sera ścieram na tarce o drobnych oczkach. Pomidory myję, kroję na grube plastry i układam na półmisku. Następnie smaruję zrobionym wcześniej „sosem” majonezowym i posypuję startym serem. Wkładam na 2-3 godz. do lodówki.


Cytrynowe plasterki pani Basi


Moja przekąska z czosnkiem w roli głównej jest zdrowa, łatwa do przyrządzenia, smaczna.

Składniki: cytryna, kilka ząbków czosnku, , miód.
 Myję, parzę i obieram całą cytrynę. Kroję ją na plasterki, które układam na płaskim talerzu. Następnie obieram 2-3 ząbki czosnku (w zależności od wielkości) i siekam w drobną kostkę.( Można użyć przyrządu do przeciskania.) Przekładam te kosteczki na plasterki cytryny. Teraz na ten czosnek nakładam łyżeczką małe porcje miodu. Odstawiam, aby się "przegryzło" i przekąska gotowa! Czosnek w tym połączeniu nie daje swoich ubocznych skutków. Doskonała przy przeziębieniu.

Komentarze