Światowy Dzień Muffinka, czyli co na poniedziałkowy deser ;)


Co na deser? Podpowiadamy: muffinki! Skoro dzisiaj obchodzimy Międzynarodowy Dzień Muffinka, nie może być inaczej!

To jedne z łatwiejszych w pieczeniu słodkości. Można dodać do nich to, co akurat mamy: kawałki czekolady, kakao, owoce świeże albo z mrożonki, bakalie, marchewka, płatki owsiane... Muffinki mogą być słodkie albo wytrawne. Z ciasta biszkoptowego, drożdżowego, brownie lub klasycznego ciasta na muffiny, Robi się je szybko i każdemu wychodzą. Wystarczy wszystko wymieszać ;)

I pamiętajcie — muffiny i babeczki to nie to samo!

Historia muffinki


Historia tego szybkiego deseru sięga wiktoriańskiej Anglii i doskonale wpisuje się w modne obecnie gotowanie i pieczenie bez resztek.
Był to bowiem pomysł kucharek przygotowujących jedzenie dla służby. Te pierwsze angielskie muffinki przygotowywano popołudniami zebrawszy resztki chleba z poprzedniego dnia, resztek masy na ciasto, pozostałej po przygotowaniu ciasta dla rodziny, u której pracowały, a także ugotowane i zgniecione ziemniaki. Z tych trzech składników lepiło się nowe, “biedne” ciasto i smażyło je na dużej tafli – muffinki wychodziły miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Miały jednak kształt grubych placków. Przecinało się je na pół i przypiekało na ogniu, żeby były jeszcze bardziej chrupiące” - czytamy na stronie mecyjesadeckie.pl

Jak wszystko, co dobre i smaczne - zrobiły furorę także wśród wyższych klas. A potem trafiły do Ameryki i Amerykanie stworzyli z nich znane nam obecnie muffiny.

Jak się je robi? Wystarczy wymieszać ciasto trzepaczką albo mikserem, ciasto nie powinno być zbyt gładkie, dlatego nie mieszajmy za długo (bo za bardzo wyrosną i będą miały w środku dziury)./ Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu, a nawet ciepłe.

Nasze ulubione i przetestowane przepisy na smaczne muffinki:
  • Ania Starmach i muffinki z masłem orzechowym TU
  • Kwestia smaku i muffiny bananowe TU
  • Moje wypieki i muffiny z jabłkiem i cynamonem TU

Na zdjęciu poniżej przepis z książki Ciastka, ciasteczki i babeczki”, H. Walden, wyd. Elipsa.



A na ostatnim zdjęciu świeżutkie i cieplutkie muffiny dla Was od bibliotekarzy z Zielonej :) Jeśli macie swoje ulubione przepisy, podsyłajcie je w komentarzach! Wolicie na słodko, czy wytrawnie? Czekamy na opinie :)


Książki dla dzieci i dorosłych





Tu pisaliśmy o Dniu Ciasta Marchewkowego :)

Komentarze