Dzień bez Mięsa, czyli o prawach zwierząt (20 marca)


Dzień bez Mięsa, obchodzony 20 marca, jest doskonałą okazją, by porozmawiać o prawach zwierząt - zwierząt towarzyszących nam na co dzień, ale i tych, które trafiają na nasze talerze.

"Prawa zwierząt to idea poszanowania życia pozostałych istot i świadomość odpowiedzialności za ich los. Jednym z najważniejszych jest prawo do wolności od cierpienia, które uniemożliwia przedmiotowe traktowanie zwierząt i eksploatowanie ich ze szczególnym okrucieństwem.

Wielu obrońców praw zwierząt podkreśla, że zwierzęta to podmioty, a zatem nie powinny być zabijane na pożywienie, wyzyskiwanie podczas eksperymentów medycznych lub dla rozrywki. Mniej radykalne podejście przedstawiają zwolennicy dobrostanu zwierząt. Ich zdaniem wykorzystywanie żywych istot nie jest z definicji złe, jeżeli nie powoduje nadmiernego cierpienia" - czytamy na stronie otwarteklatki.pl
Dzień bez Mięsa może być dobrą okazją do poznania tajników kuchni bezmięsnej, a może i podjęcia wyzwania i przejścia na wegetarianizm? To nie tylko moda, ale zdrowy sposób na życie.

W rozmowach z dziećmi i przemyśleniach pomogą doskonałe książki, które chcemy Wam polecić: do czytania z dziećmi, dla nastolatków i dorosłych. Dzielimy się też z Wami naszymi ulubionymi i przetestowanymi przepisami kulinarnymi na dania bez mięsa.

Ubiegając pytania: ten przystojniak na zdjęciach to Lucjan :)

Książki dla dzieci




Uratuj mnie, Patrick George, wyd. Bajka, 3+
Książka porusza ważny problem praw zwierząt i rozwija empatię. Najmłodszych zachwyca wyrazistymi, przyjaznymi w odbiorze ilustracjami oraz zabawą w przekładanie transparentnych stron i – jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki – ratowanie zwierzaków z różnych opresji, które zgotował im człowiek. Starsze dzieci skłania do refleksji nad naszymi codziennymi wyborami. Rodzice doceniają jej prostą formę i nieocenioną pomoc w uwrażliwianiu dzieci na los czworonożnych, skrzydłatych i płetwiastych przyjaciół. (not. wyd.)

Zwierzokracja, tekst i ilustracje: Ola Woldańska-Płocińska, wydawnictwo: Publicat, 6+
 Bo zwierzęta są ważne, bo zwierzęta to nie rzeczy, bo zwierzęta też mają swoje prawa! Tym właśnie tematom przyglądamy się z bliska – staramy się zrozumieć pochodzenie i znaczenie praw zwierząt oraz pokazać sytuacje, w których życie dzieci i zwierząt przenika się.
Książka składa się z 38 rozkładówek z kolorowymi, zabawnymi i pełnymi emocji ilustracjami w dużym formacie. Krótkie, przystępne teksty zawierają wiele informacji i ciekawostek.
Książka w przyjazny sposób, zarówno w warstwie tekstowej, jak i ilustracyjnej opowiada o przenikaniu się światów dzieci i zwierząt. (not. wyd.)

Psie życie, Józef Wilkoń, wyd. Hokus-Pokus, 3+
Przepiękna i poruszająca przemowa psów - najwierniejszych przyjaciół człowieka, do nas, ludzi. Wysłuchajmy, co chcą nam przekazać. I zastanówmy się, czy zawsze traktujemy je tak, jak na to zasługują? Plus niezwykłe rzeźby Mistrza, którymi zilustrowana jest książka.

Człowiek jaki jest, każdy widzi, Marzena Matuszak, il. Grażyna Rigall, wyd. Dwie Siostry, 5+
Nieludzko zabawna i zaskakująca opowieść o człowieku widzianym oczami zwierząt.
Wysoko w Himalajach, w miejscu, do którego nigdy nie dotarli ludzie, swój hotel prowadzi rodzina Yetich. Zwierzęta z całego świata przyjeżdżają tam, by wypocząć. A córeczka gospodarzy, mała panna Yeti, lubi prosić gości, by opowiedzieli jej o człowieku. Jaki jest? Jak wygląda? Co robi? Posłuchajcie ich opowieści, a w końcu poznacie prawdę o najdziwniejszej istocie na ziemi. (not. wyd.)

Opowieści z głębi miasta, Shaun Tan, wyd. Kultura Gniewu, 12+
Poruszająca książka, pokazująca relacje między ludźmi a zwierzętami. Dwadzieścia pięć opowiadań, które skłaniają do przemyśleń nad relacją człowieka z innymi stworzeniami, które odsunięte na margines ludzkiego życia domagają się naszej uwagi. Ilustracje do tego zbioru zostały wykonane przez autora w tradycyjnej technice malarskiej. (not. wyd.)


 Książki kucharskie





Veganbanda. Roślinne przepisy dla małych i dużych, Ida Kulawik, il. Agnieszka Skopińska, wyd. Dwie Siostry.
60 wegańskich przepisów nie tylko dla dzieciaków autorki bloga kulinarnego Veganbanda. Książka pełna pomysłów na atrakcyjne roślinne dania oparte na warzywach, owocach, zbożach, kaszach, orzechach i pestkach. Są tu pyszne i kolorowe śniadania, przegryzki do pracy i szkoły, obiady, kolacje, efektowne przysmaki na kinderparty i… bardzo zdrowe wersje niezdrowych słodyczy. (not. wyd.)

Czemu nie jesz warzyw? Kuchnia wegetariańska dla całej rodziny, Mercedes Blasco,  Wydawnictwo Jedność
Książka wprowadza rodzinę w najzdrowszą formę wegetarianizmu: dietę mleczno-jajeczno-roślinną, zwaną inaczej laktoowowegetarianizmem. W założeniach wykorzystuje się w niej całą gamę produktów pochodzenia roślinnego, które są bardzo zróżnicowane i posiadają mnóstwo substancji odżywczych, smaków, kolorów i konsystencji. To propozycja dla wegetarian, a także dla każdego, kto chce ubogacić swoją dietę mięsną. (not. wyd.)


Jadłonomia. Kuchnia roślinna. 100 przepisów nie tylko dla wegan. Marta Dymek, wyd. Dwie Siostry.
Pierwsza książka kucharska twórczyni „Jadłonomii” – najpopularniejszego polskiego bloga o kuchni roślinnej. Autorka skomponowała ponad 100 przepisów na wegańskie śniadania, obiady i kolacje z bulw, korzeni i liści. Tu burak zmienia się w ciasto czekoladowe, pietruszka występuje w parze z gruszką, a z garści kapusty powstają chrupiące chipsy. Pozycja obowiązkowa dla wszystkich jaroszy i tych, którzy do tej pory nie wyobrażali sobie bezmięsnego obiadu. (not. wyd.)


Dla dorosłych




„Boskie zwierzęta”, Szymon Hołownia, wyd. Znak. 
Czy zwierzęta idą do nieba, a jeśli tak, to gdzie są, gdy my jesteśmy w czyśćcu? Czy jedzenie mięsa w poniedziałek, wtorek, środę, czwartek, sobotę i niedzielę to grzech i dlaczego? A co z rybami? Rolnicy, ekolodzy, myśliwi i księża: jak poukładać na nowo nasze relacje z resztą Stworzenia? Książka Hołowni zaskakuje, inspiruje i odkrywa  prawdziwą miłość, wierność i uczciwość boskich zwierząt. (not. wyd.)

„Duchowe życie zwierząt” Peter Wohlleben, wyd. Otwarte.
Peter Wohlleben na podstawie badań i własnych obserwacji przekonuje, że zwierzęta, podobnie jak ludzie, doznają całej gamy uczuć. W książce znajdziemy historie zwierząt pokazujące, jak przeżywają miłość, przyjaźń czy troskę (not. wyd.)

Nie jedz mięsa, zostań jaroszem, Wincenty Pixa (POLONA.PL)

Nasze propozycje z LEGIMI:





Tu znajdziecie wiele inspiracji: książek, kolorowanek, filmików: 

***

Nasze ulubione przepisy wegetariańskie


Kotlety z kaszy jaglanej ze szpinakiem
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (400 g)
- 4 garście świeżego szpinaku
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej



Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

Składniki:
250 g świeżego szpinaku baby lub szpinaku rozdrobnionego, mrożonego
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
sól i pieprz, tarta gałka muszkatołowa
2 jajka
1 płaska łyżki mąki pszennej lub bezglutenowej
1/2 serka śmietankowego typu Almette
1 łyżka tartego chrzanu ze słoiczka
100 g wędzonego łososia

Sposób przygotowania na stronie Kwestia Smaku



Pasztet z soczewicy i marchewki

Składniki:
2 szklanki czerwonej soczewicy
5 średnich marchewek
3 łyżki bułki tartej
łyżka sosu sojowego
czubata łyżeczka kuminu
łyżeczka czarnuszki
szczypta chili
olej
sól i pieprz
Sposób przygotowania na stronie Jadłonomia

Komentarze