KIMCHI. Warsztaty z Marcinem Biernatem w Zielonej!


Czegoś takiego u nas jeszcze nie było! Spotkanie przy stole i wspólne przygotowywanie kimchi. Obieranie, siekanie, mieszanie i degustowanie! Każdy, kto był — przyzna, że było bardzo sympatycznie i domowo.

Co to jest to kimchi i dlaczego warto zaprosić je do naszej rodzimej kuchni? To tradycyjna koreańska kiszonka, którą najczęściej robi się z kapusty pekińskiej i białej lub czarnej rzepy, lub rzodkwi japońskiej. Pełne przypraw — jest pikantne — ma w sobie mnóstwo cennych probiotyków, dlatego dobrze jest je przygotowywać i jeść w sezonie jesienno-zimowym (wzmacnia odporność).

Marcin Biernat, prowadzący warsztaty, wprowadził nas w świat kiszonek i chętnie dzielił się swoją wiedzą i doświadczeniem, odpowiadając na pytania uczestników warsztatów. Były luźne rozmowy, było wspólne obieranie warzyw — nasi goście doskonale sobie z tym poradzili, a prowadzący, nasze kulinarne guru, z pasją zdradzał tajniki kiszonkowej kuchni. Mieliśmy okazję spróbować zakwasu z buraków i kiszone rzodkiewki.

Na koniec spotkania każdy dostał słoiczek zrobionego wspólnie kimchi i przepis.











Komentarze