Palcem po mapie z okazji Święta Piekarzy i Cukierników


Piekarze i cukiernicy mają swoje święto (obchodzą je 15 marca), z tej okazji nasze cykliczne zajęcia "Palcem po mapie" poświęciliśmy słodkim wyrobom. Dziewczynki, które uczestniczyły w warsztatach, dowiedziały się, kim był św. Klemens, patron piekarzy i cukrowników, który nigdy nie odmawiał chleba biednym i skrzywdzonym.

Potem rozmawialiśmy o słodyczach, o tym, jak piecze się ciastka i ciasteczka — uczestniczki obejrzały —  na żywo — składniki niezbędne do pieczenia, a potem także i film o robieniu piegusek (mamy nadzieję, że pod okiem rodziców w domu zrobią je samodzielnie).

Było światowo, bo za oreo zawędrowaliśmy do Stanów Zjednoczonych, za cantucci do Włoch, za makaronikami do Francji, a także do Chin (stąd pochodzą ciasteczka księżycowe) i Australii (tu hitem są tim tamy).

W czasie zajęć dzieci kolorowały i ozdabiały ciasteczka (a potem ćwiczyły wystąpienia publiczne, prezentując swój wyrób — nie było prosto: musiały uzasadnić użycie każdego koloru, przypisując go do poszczególnych składników i produktów: mas owocowych, czekoladowych, galaretek barwników spożywczych itp.). Potem szukały na globusie państw, z których pochodzą konkretne słodkości (a także dobierały do nich flagi).

Furorę wzbudziło przeciąganie sznura, do którego przywieszone były słodkie galaretki. Nie musimy dodawać, że zajęcia skończyły się zbiorową konsumpcją :)







Komentarze