O Trzech Królach i zabawie dla dzieci
To barwne święto wpisujące się w obchody Bożego Narodzenia i jedno z pierwszych, które ustanowił Kościół (w III wieku Kościół Wschodni, w IV wieku w Kościół Zachodni). Upamiętnia przybycie mędrców do stajenki, w której narodził się Jezus i złożenia mu darów (mirra, kadzidło i złoto). Od 2011 roku jest to w Polsce dzień wolny od pracy, podobnie jak i w innych krajach, np. we Włoszech, Hiszpanii, Grecji, Szwecji, Finlandii, Austrii czy Szwajcarii.
Na wystawie o kartkach
Na naszej wystawie o kartkach świątecznych, jest mu poświęcona jedna plansza, czytamy:
"Trzej Królowie to kolejny często powtarzający się symbol. Pocztówki często przedstawiają mędrców, magów ze Wschodu, uczonych, którzy, przybyli do Betlejem kierowani jaśniejącą na nieboskłonie gwiazdą. To ona wskazywała miejsce narodzin Króla. Tradycja głosi, że było ich trzech: Kacper, Melchiori Baltazar. Pierwszy ofiarował kadzidło — symbol boskości, drugi złoto — symbol władzy królewskiej, trzeci mirrę — zwiastuna męczeńskiej śmierci. Według tradycji średniowiecznej nazwano ich trzema królami. Od XV wieku Kacper jest przedstawiany jako Afrykańczyk, a Baltazar jako Maur. Jednocześnie trzej królowie symbolizowali trzy kontynenty. Melchior: Wschód czyli Azję, Baltazar – jako najstarszy: Europę, Kacper – najmłodszy: Afrykę".
W kuchni
Wszystkie święta mają przypisane sobie dania, które w ich czasie się jada. Święto Trzech Króli też ma takie, dzisiaj już nieco zapomniane, dlatego warto je przypominać. Niegdyś gospodynie 6 stycznia podawały szczodraki, czyli pierożki z nadzieniami z kapusty albo mięsa. Ciekawie o tym dniu i daniach pisze Anna Kamińska z bloga Kuchennymi drzwiami: Szczodraki. Tradycyjne wypieki na Gody i Trzech Króli
Nie obędzie się i bez deseru, któremu towarzyszy wróżba. Tego dnia piecze się prosty i szybki w przygotowaniu placek z ciasta francuskiego wypełniony jest masą migdałową. W placku chowa się jedno ziarenko fasoli, albo migdał. Kto je znajdzie, ten zostaje "migdałowym królem" i do wieczora nosi na głowie symbol władzy królewskiej – przygotowaną na tę okazję koronę.
Jak pisze Szymanderska "W Warszawie nie pieczono rogali tylko migdałowe placki i podawano jedną paterę dla panów, drugą dla pań - na każdej tylko jeden kawałek ciasta ukrywał migdał. Los kojarzył więc parę królewską, która szczęśliwie królowała aż do następnego szczodrego wieczoru". (Polskie tradycje świąteczne, Hanna Szymanderska, wyd. Świat Książki, 2011, str. 138).
W Polsce robiło się placek drożdżowy (PRZEPIS), we Francji na bazie ciasta francuskiego (PRZEPIS).
W bibliotece
Naszym czytelnikom, chcącym przybliżyć sobie dawne zwyczaje, polecamy książki z naszej biblioteki:
- Świętowania polskie. Przewodnik po tradycji, Anna Zadrożyńska, wyd. Twój Styl., 2002,
- Polskie obrzędy i zwyczaje. Doroczne, seria Ocalić od zapomnienia, Barbara Ogrodowska, wyd. Muza SA, 2009,
- Polskie tradycje świąteczne, Hanna Szymanderska, wyd. Świat Książki, 2011,
- Idą święta. O Bożym Narodzeniu, Mikołaju i tradycjach świątecznych na świecie, Monika Utnik-Strugała, il. Ewa Poklewska-Koziełło, wyd. Nasza Księgarnia 2019.
Komentarze
Prześlij komentarz