Kuchnia molekularna w Zielonej!

 


Podczas sierpniowych warsztatów pt. „Kuchnia molekularna”, prowadzonych przez Fundację Pracownia Eksperymentu, dzieci rozmawiały o kuchniach świata. Zaskakująco dobrze znały kuchnię włoską – z pysznymi makaronami i ulubioną pizzą – a także wymieniały kuchnię amerykańską i francuską.

Ale najciekawsze dopiero się zaczęło! Dzieci poznały tajemnice kuchni molekularnej, która łączy gotowanie z nauką. Dowiedziały się, że dzięki fizyce i chemii można tworzyć potrawy o niesamowitych kształtach, kolorach i smakach. Sferyfikacja? Żelowanie? To prawdziwe czary-mary w kuchni!

Podczas zajęć mali kucharze i kucharki odmierzali, przelewali i mieszali składniki, przygotowując wegańskie żelki z alginianu sodu, które twardniały w mleczanie wapnia. Brzmi skomplikowanie? Może trochę – ale dzieci poradziły sobie doskonale i miały przy tym mnóstwo frajdy!









Komentarze