O Sozopolu i baklavie, czyli w podróży z Duśką

 
Dzisiaj, 17 listopada, obchodzimy Dzień Baklavy, która jest deserem rozpowszechnionym „w kuchni tureckiej, azerbejdżańskiej, perskiej, greckiej, bułgarskiej i innych bałkańskich” (za Wikipedią). Przyznam, że nie jest to mój ulubiony deser, ale jego święto sprawiło, że wspomnieniami wróciłam do Bułgarii.

Chciałam serdecznie zaprosić do spaceru po klimatycznym Sozopolu. W trakcie naszej podróży do Bułgarii to miasteczko szczególnie przykuło naszą uwagę i spowodowało, że chętnie do niego wróciliśmy następnym razem.



Dużo wąskich uliczek z charakterystycznymi drewnianymi domami oraz pięknym deptakiem z widokiem na morze – miasteczko pozwala wyciszyć się, uspokoić i myślę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. O historii Sozopolu i jego zabytkach polecam poczytać tu (https://www.gurupodrozy.pl/wyprawy/europa/bulgaria/sozopol/).

Zdjęcia w Google Maps są z marca i sierpnia, więc możemy mieć przeskok z chłodnej aury do pięknie zazielenionych uliczek. Nie przejmujmy się tym, proszę o uruchomienie wyobraźni :)
Wpiszmy w Google „Sozopol”, kliknijmy Street View i umieśćmy naszego ludzika w punkcie „medieval church”. Stamtąd kierujmy się do ul. Milet, gdzie będzie już spokojniej. Uważnie rozglądajmy się dookoła.





Namawiam na odwiedzenie miejsca, które oznaczyłam na poniższej mapce:


A tak widziałam tę okolicę w 2015 roku:


Chętnym polecam również pospacerowanie uliczką Morski skali, szczególnie w miejscu zlokalizowanym na mapce i pooglądanie zdjęć zamieszczonych przez użytkowników:



Zachęcam do samodzielnego zwiedzania uliczek tak, by znaleźć jak najwięcej drewnianych domków. 
Jeśli Państwo chcecie, możecie wysłać nam swoje znaleziska lub urokliwe miejsca na zielona124@gmail.com.

Po spacerze przydałoby się coś zjeść. Na szybko polecam sałatkę szopską:

Składniki
1 ogórek długi,
4 pomidory,
1 papryka zielona,
1 cebula,
½ pęczka natki pietruszki,
10 dag sera feta,
½ szklanki oliwy,
2 łyżki octu winnego,
sól do smaku

Sposób przyrządzania: Obrany ogórek pokroić plasterki, pomidory w kostkę, cebulę w piórka, a paprykę na kawałki. Natkę pietruszki drobno posiekać. Warzywa przełożyć do miski, posypać solą i natką pietruszki, polać oliwą i octem, a na wierzch pokruszyć ser feta. Podawać z pieczywem;
Przepis pochodzi z książki „Kuchnie Świata” M. Bernardes-Rusin, wydawnictwo SBM, 2013.


Czym byłby wpis o baklavie bez przepisu na baklavę? 



Zapraszam do bardzo przyjemnego wpisu tu: https://lawendowy-dom.com.pl/baklava-czyli-sercowe-wybory/

A dla tych, którzy chcieliby zagłębić się w kulturę Bułgarii polecam książki, które można przeczytać na Legimi:


Pozdrawiam serdecznie i do następnego spaceru!

Komentarze